Home Здравје Вежби на 'рбетот - 8 едноставни домашни вежби

Вежби на ‘рбетот – 8 едноставни домашни вежби

Најдобар начин за да се спречи повреди на ‘рбетот е да се има силна мускулите и зглобовите. Целта на вежбите за ‘рбетот е зацврстување на мускулите да станат трајни и намалување на болката, и полесно да ги поднесете болките.

Ние ви нудиме вежби кои се одлични ако сакате да го подобрите положбата и да ја намалите или спречите болката во грбот . Вежби за зајакнување на ‘рбетниот мозок можат да се направат и  дома, и најдобри вежби 2-3 пати неделно , како дел од програмата за тренинг.

Вежба 1.

Стани на стомакот. Започнете полека кревајќи го горниот дел од телото, држејќи ја карлицата на подот. Обидете се да кренете лак на грб. Подигнете го горниот дел од телото колку што можете, без да се чувствувате непријатно. Ако сте флексибилни, истегнете ги рацете со притискање на подот под вашите дланки. Останете во таа позиција 10 секунди, а потоа повторете го процесот.

вежба 1

Вежба 2.

Легнете на стомакот со главата надолу и рацете се протегаат напред. Подигнете ги испружените раце и нозе пред вас, држејќи го стомакот на подот. Останете во таа позиција 30 секунди и вратете се во првобитната положба.

вежба 2

Вежба 3.

Стој исправено, со рацете на долниот дел од грбот. Полека назад грбот, како што можете без да се чувствувате непријатност. Оставете го тоа 3 секунди, па вратете се на почетната позиција.

вежба 3

Вежба 4.

Легнете на грб и истегнете ги рацете под агол од 45 степени. Подигнете ја десната нога и полека го спуштајте над остатокот од телото на подот. Чувајте ги рамената во рамна положба. Останете во таа позиција 30 секунди и потоа вратете се во првобитната положба. Повторете го истиот процес со левата нога.  

вежба 4

Вежба 5.

Земете ја позицијата на четворкот. Направи лак на дното на грбот подигање на абдоменот нагоре. Во исто време спуштете ја главата надолу. Останете во оваа позиција за 30 секунди. Вратете се во првобитната положба. Направи лак со спуштање на стомакот надолу, во спротивна насока, истовремено кревајќи ја главата. Останете во оваа позиција 30 секунди и повторете го целиот процес.

5-1
5

Вежба 6.

Легнете на грб, со нозете испружени и боси нозете на подот. Подигнете го десното колено и повлечете ги рацете со градите. Чувајте го коленото во оваа положба 30 секунди, па вратете го во првобитната положба. Повторете ја истата вежба со другата нога.

вежба 6

Вежба 7.

Седнете на колена. Полека се наведнува напред, рацете се протегаат пред главата со допирање на подот. Чувајте ја главата над подот. Останете во таа позиција 30 секунди.

вежба 7

Вежба 8.

Земете ја позицијата “сите четири”. Подигнете ја десната нога и левата рака пред вас. Останете во таа позиција 10 секунди и вратете се во првобитната положба. Повторете ја истата вежба со левата нога и десната рака.

вежба 8

Must Read

3 начини да стекнете навика за вежбање

Кога станува збор за вежбање, една работа на која честопати се фокусираме е мотивацијата. Што се однесува до мотивирање да го сторат тоа и да...

Веганска диета наспроти други диети: Која е најдобра?

Веганските диети се зголемија во популарност последниве години. Всушност, некои извори објавија за 600% зголемување на бројот на луѓе кои се идентификуваат како...

Може ли алкохолот да го наруши мускулниот раст?

Дали да се вклопуваме и да се здобиеме со мускул, значи дека треба да го елиминираме алкохолот? Многумина од нас уживаат во неколку...

Зошто е време за новогодишна револуција во резолуција

Има одредена енергија што доаѓа со нова година, наплив на мотивација е толку силна, нè убедува дека ова е година во која конечно ќе изгубиме...

Воспаление на јајниците – природен лек

Воспаление на јајниците (оофоритис) е вид на воспалителна болест на карлицата која е предизвикана од ширење на микроорганизми од долните делови на женскиот сексуален систем. Воспалението обично...
loading...