Home Фитнес Конвертирање на маснотии во енергијата - подигање на вашето тело за време...

Конвертирање на маснотии во енергијата – подигање на вашето тело за време на вежбање

Масното ткиво е важна компонента на диетата дизајнирана за да го поттикне вежбањето. Еден грам масти е еднаков на девет калории, а еден килограм на складирани масти обезбедува приближно 3.600 калории енергија. Оваа густина на калории (највисока од сите хранливи материи), заедно со нашиот навидум неограничен капацитет за складирање на маснотии, го прави нашиот најголем резерват на енергија. Додека овие калории се помалку достапни за спортистите кои вршат брзи, интензивни напори како спринт или подигнување на тежината, маснотиите се од суштинско значење за подолг, побавен, помал интензитет и издржливост , како што се лесен велосипедизам и пешачење.

Разбирање на маснотии

Сè што јадеме е составено од макро и микронутриенти кои се претвораат во енергија во внатрешноста на телото, помагајќи да ги искористиме сите наши телесни функции.

Диететските маснотии се обвинуваат за многу здравствени проблеми, но всушност е неопходна хранлива материја за оптимално здравје. Масното ткиво (складирано масно ткиво) обезбедува перница и изолација на внатрешните органи, ги покрива нервите, ги движи витамини (А, Д, Е и К) низ телото, и е најголемиот резерва на складирана енергија достапна за активност.

Чуваната телесна маст е различна од мастите во исхраната. Масното ткиво се складира само во телото кога консумираме повеќе калории отколку што користиме, од било која храна што ја јадеме, не само од диетални масти. Постои оптимално ниво на телесна маст  за здравје и за атлетска активност.

Како Телото го користи

Масното го обезбедува главниот извор на гориво за долготрајно, вежбање со низок до умерен интензитет (сметајте дека издржливост на спорт, како што се маратоните). Дури и за време на вежбање со висок интензитет, каде јаглени хидрати се главниот извор на гориво, потребна е маснотија за да им се помогне на складираните јаглени хидрати (гликоген).

Сепак, употребата на масти за гориво зависи од овие важни фактори:

  • Маснотијата е бавна за да се вари и може да се претвори во употреблива форма на енергија. (Може да потрае до шест часа за да се случи ова).
  • Откако телото се распаѓа масти, потребно му е време да го транспортира до работните мускули пред да може да се користи како енергија.
  • Конвертирањето на складираните телесни масти во енергија носи многу кислород, така што интензитетот на вежбање мора да се намали за да се случи овој процес.

Поради овие причини, спортистите треба внимателно да го земат времето кога и колку јадат. Во принцип, не е одлична идеја да јадете храна со масти многу пред или за време на интензивно вежбање. Освен фактот дека тренингот ќе се направи пред да се добие масти како употреблива енергија, тоа може да предизвика некои непријатни гастроинтестинални симптоми, како што се гадење, повраќање и дијареа.

Популарни диети што се користат како
масти  за главен извор на гориво

Популарни ниски јаглени хидрати и диети со висока содржина на масти, како што се кетогеничната исхрана и диетата Paleo, работат на премисата дека намалениот внес на јаглени хидрати, заедно со високо маснотии и умерен до висок протеин, доведува до палење на телесна маст како главен извор на гориво, додека вежбање.

Всушност, постојат некои научни докази кои покажуваат долготрајни диети со ниски количества на јагленохидрати / маснотии со цел да бидат безбедни и можеби корисни во подобрувањето на метаболните фактори на ризик за хронични заболувања. Во студиите, овие диети покажаа дека се корисни за перформансите во ултра издржливи спортови, додека најмалку неколку месеци за адаптација кон исхраната со низок јаглерод / високо-масна исхрана се потребни за појава на метаболички промени.

Must Read

Која е разликата помеѓу аеробниот и анаеробниот?

Аеробни наспроти анаеробниАеробни вежби се кој било вид кардиоваскуларна климатизација или "кардио". За време на кардиоваскуларните услови, вашето...

Лук и лимон – обезбедете силен имунитет и здраво срце

Комбинацијата на лук и лимон носи многу придобивки за здравјето на нашето тело и е еден од најдобрите начини за поддршка на здравјето на крвните садови . Покрај...

Крвни паразити – причини, симптоми и третман

Постојат одредени паразити кои предизвикуваат инфекции кај луѓето кои можат да се најдат во циркулаторниот систем , најчесто како резултат на каснување или каснување од заразен вектор (носач)...

Здрава веганска храна за слабеење или подобро здравје

Исхраната базирана на здрава веганска храна може да ви помогне да изгубите тежина и да го подобрите вашето здравје. Особено ако не...

Страв од училиште – зошто се јавува и како да им помогнеме на децата?

Стравот од училиште се повеќе истражува и проучува последниве години. Се чини дека има зголемен процент на деца од страв од училиште во последно...
loading...