Home Здравје Воспалителни инфективни болести во текот на летото

Воспалителни инфективни болести во текот на летото

Воспалителни болести е најчеста заразна болест во светот. Често е да се пренесат преку фекално-орален пат, што значи дека предизвикувачките агенси се секретираат од столицата и влегуваат во телото преку устата. Значаен дел од трансферот вклучува нечисти раце и прехранбени производи од животинско потекло. Почесто е во лето, бидејќи високите температури го олеснуваат пропагирањето на предизвикувачкиот агенс.

Кампилобактериоза, салмонела, цитотоксична ешерихија коли , криптоспоридиоза и џардија се некои од најчесто патогените кои се случуваат најмногу погодени од ова во летните месеци.

Кампилобактериоза

Кампилобактерната инфекција е главната причина за дијареа во развиените земји. Тоа може да се најде кај сите видови месо, необработено млеко, но исто така и на храна од растително потекло, ако е загадена и под-измиена.

Кампилобактериоза – симптоми

Тие се појавуваат неколку дена по инфекцијата и траат околу 7 дена.

 • дијареа,
 • абдоминални грчеви,
 • висока температура,
 • гадење,
 • повраќање.

Кампилобактериоза – третман

По дијагностицирање на Campylobacter со микробиолошки преглед на столот, антибиотиците се дадени со препораки за замена на течности.

Салмонелоза

Во нашите земји, вообичаено се регулира неточна салмонелоза. Патоген инфекција е бактерија салмонела , која може да биде во вода загадена со измет, школки (за загадена вода), термички обработено млеко несоодветни и млечни производи и јајца, месо и месни производи. Во прилог на храна, изворот на инфекција може да биде миленичиња како желки и влекачи.

Салмонелоза – Симптоми

Се класифицира како гастроентеритис, интестинална треска и септичен синдром, што е најтешка инфекција.

 • главоболка,
 • гадење,
 • повраќање,
 • дијареа,
 • абдоминална болка,
 • покачена телесна температура,
 • растреперен,
 • малаксалост.

Салмонела – третман

Болеста се одредува со давање на примерок од столица, тежина на повраќање и сомнителна храна до микробиолошка дијагноза. 
Третманот е симптоматски, односно компензиран за загубената течност и електролити, бидејќи иако е причина за бактерии, антибиотиците не се препорачуваат поради можното продолжување на болеста во хронична состојба.

Ешерихија коли

Постојат повеќе патогени форми на E. coli, почести агенси се т.н. патуваат дијареа, додека цитотоксичната форма многу ги оштетува клетките на дигестивниот тракт. Резервоарот на овие поопасни форми е стоката, затоа недоволно готвеното говедско месо е можен извор на инфекција.

Escherichia coli – симптоми

Инфекцијата започнува одеднаш, во рок од 24 часа од консумирање на контаминирана храна и трае околу една недела, ако тие не се развијат компликации, како што е синдромот на хемолитичен уремичен (ненадеен пад на бројот на тромбоцити, дегенерација на еритроцитите и можните проблеми со бубрезите ) кај пациенти со висок ризик, како што се помлади од 5 години и постари лица .

 • абдоминални грчеви,
 • водена дијареа која станува крвава,
 • треска (иако не секогаш).

Escherichia coli – третман

Микробиолошкиот преглед на столицата ја потврдува причината и веднаш се придвижува со поддржувачка терапија – замена на течности и електролити. Како и кај салмонелозата, нема докажано корисен ефект врз антибиотиците за да се ублажат симптомите или да се намали бројот на патогени.

криптоспоридиоза

Инфекција со паразит Cryptosporidium, која се репродуцира во тенките цревни клетки. Се пренесува преку фацијално контаминирана храна или вода, нечисти раце или преку животни. Почесто тоа е во помалку развиените региони.

Криптоспоридиоза – Симптоми

Тие се појавуваат една недела по паразитната инфекција и почнуваат нагло и траат до 2 недели. Секрецијата на ооцист (паразитски развојен облик) може да се продолжи неколку недели по повлекувањето на симптомите.

 • изобилство на наводнување дијареа,
 • абдоминални грчеви,
 • гадење,
 • треска (поретко),
 • малаксалост.

Криптоспоридиоза – третман

Ооцистите во столот се откриени со лабораториска анализа на столот. Кај здрави луѓе, болеста поминува спонтано, а на децата им се дава нитазоксанид.

Giardijaza

Причинителот на тенкото црево е паразитот Giardia lamblia кој се појавува во областите со лоши хигиенски услови. Се пренесува фекално – орален.

Giardijaza – симптоми

 • гадење,
 • надуеност ,
 • абдоминална непријатност,
 • изобилство и срамежливи столици,
 • дијареа.

Giardia – третман

Дијагнозата се потврдува со лабораториско испитување на столчиња. Терапијата се администрира од страна на лекот за кинакрин, метронидазол или фуразолидин.

Превенција на цревни заразни болести

 • редовно и темелно миење раце со топла вода и течен сапун,
 • термичка обработка на храна,
 • темелно миење на овошје и зеленчук,
 • Избегнување на чување храна на собна температура и јадење храна,
 • избегнување на потрошувачката на непастеризирано млеко и хигиенски сомнителни површински води.

Must Read

Може ли премногу вежбање да ви го намали имунитетот?

Истражувањата откриваат врска помеѓу умерено, редовно вежбање и силен имунолошки систем. Сепак, таму е исто така доказ дека премногу интензивно вежбање може...

3 начини да стекнете навика за вежбање

Кога станува збор за вежбање, една работа на која честопати се фокусираме е мотивацијата. Што се однесува до мотивирање да го сторат тоа и да...

Веганска диета наспроти други диети: Која е најдобра?

Веганските диети се зголемија во популарност последниве години. Всушност, некои извори објавија за 600% зголемување на бројот на луѓе кои се идентификуваат како...

Може ли алкохолот да го наруши мускулниот раст?

Дали да се вклопуваме и да се здобиеме со мускул, значи дека треба да го елиминираме алкохолот? Многумина од нас уживаат во неколку...

Зошто е време за новогодишна револуција во резолуција

Има одредена енергија што доаѓа со нова година, наплив на мотивација е толку силна, нè убедува дека ова е година во која конечно ќе изгубиме...
loading...